Aan het begin de 19e eeuw, na de Napoleontische jaren zag de maatschappij er heel anders uit dan nu. Van sociale voorzieningen, zoals wij die nu kennen en eigenlijk normaal zijn gaan vinden, was in die tijd in het geheel geen sprake. Op een gegeven moment werd het initiatief genomen door een redelijk welvarende groep om iets te doen aan de vaak erbarmelijke omstandigheden waaronder het merendeel van de bevolking moest zien rond te komen. Om de noden iets te verzachten werd landelijk de Maatschappij tot Nut van het Algemeen opgericht.
Later volgden diverse zogenaamde departementen van het Nut, waartoe ook Franeker behoorde. In 1809 werd in Franeker begonnen en tot op de dag van vandaag bestaat deze vereniging nog steeds. Het welzijn van de Franeker bevolking stond hoog in het vaandel.
In de afgelopen twee eeuwen zijn op initiatief van het Nut o.a. de openbare bibliotheek gesticht, de Nutsspaarbank was een bekend verschijnsel in de 20ste eeuw, het badhuis aan het Noord zz is mogelijk geworden door het Nut. Een aantal huizen aan de Heerengracht en de Spaarbankstraat zijn nu nog de bewijzen van het Nutswerk van de laatste eeuw. Niet vergeten mag worden het jeugdwerk, dat jarenlang via een eigen gebouw aan het Martiniplantsoen werd verzorgd. Thans is er een horecagelegenheid in het fraai gerestaureerde pand gevestigd.
In de zestiger en zeventiger jaren is door de betere sociale voorzieningen en de hogere welvaart het accent steeds meer verschoven naar het organiseren van informatieve bijeenkomsten tijdens het winterseizoen.
Vanaf 1 januari 2016 is het departement Franeker afgescheiden van de landelijke organisatie van het Nut tot ‘t Algemeen, en gaat zelfstandig verder onder de naam NUT FRANEKER.
Lees ook hoe ‘t Nut Franeker aan de bakermat van de volkstuin stond.
Hierbij het nieuwe programma voor het seizoen 2024-2025. Volgens ons zijn we er in geslaagd weer een afwisselend en boeiend programma samen te stellen. We zien het komende seizoen dan ook met vertrouwen tegemoet.
Lezing van wetenschapper en hoogleraar Pier Vellinga over de voor- en nadelen van het CO2-beleid. Voor wie en wanneer?
Onze kerstmiddag zal worden opgeluisterd door de "Spilbrekers" uit Sneek met lekkere dansmuziek uit de jaten 60-70.
De bekende columnist Asing Walthaus komt vertellen over zijn werk bij de Leeuwarder Courant.
Een cabaretprogramma geschreven door Klaas Westra gespeeld door zijn 2 kleindochters: "It komt wer foar 't ljocht!"
De bekende kaatskenner en oud Franeker komt vertellen over het kaatsen, waarbij de bal op verschillende manieren uit de mof kan vliegen.
Gerbrich en it Grutte Guod presenteren hun programma "Trav'lin in the Footsteps". Een akoestische muzikale reis door de tijd.
"Paddy's Day Off" komt met het programma "From Bantry Bay to Derry Quai".
Het koor werd in 1994 opgericht als Shantykoor maar in de loop van de jaren is het genre
verschoven naar Folk.
Graag nodigen wij u uit voor onze bijeenkomst op vrijdag 22 maart. Onze gast is Rolling Home uit
Sneek. Het koor werd in 1994 opgericht als Shantykoor maar in de loop van de jaren is het genre
verschoven naar Folk.